Określ monotoniczność funkcji F :
fixer: Prosze o pomoc w rozwiazniu.. Określ monotoniczność funkcji F :
f(x)=(1,2)x
9 sty 17:40
Godzio: ax rośnie dla a > 1
9 sty 17:44
fixer: a z czego to wynika
9 sty 17:47
Godzio:
A kiedy funkcja f(x) jest rosnąca ?
9 sty 17:48
fixer: gdy jest wieksza.. np a>1
9 sty 17:50
Godzio:
Definicja ...
∀x1,x2 ∊ Df x1 < x2 ⇒ f(x1) < f(x2)
f(x2) − f(x1) = (1,2)x2 − (1,2)x1 = (1,2)x1[ (1,2)x2 − x1 − 1 ] > 0
bo x2 − x1 > 0 ⇒ (1,2)x2 − x1 > 1.20 = 1
Stąd f(x2) − f(x1) > 0 ⇒ f rosnąca
9 sty 17:53
fixer: Juz rozumiem

Dzieki wielkie.
9 sty 17:56