szeregi
adek: Witam! (tylko dla najlepszych) Potrzebuje pomocy w szeregach potegowych. Mam do obliczenia:
| | 1 | |
z dokladnoscią do 0.0001 z rozwiniecia ex w szereg. no to rozumiem ze u mnie x = − |
| |
| | 4 | |
No ale nie wiem co dalej. Nie wiem o co chodzi z tą dokładnoscią. Albo tez cos takiego : Ile
musimy wziac wyrazów szeregu ln(1+x) = x − 1/2 x
2 +1/3 x
3+...., aby obliczyc ln 2 z
dokladnoscią do 0,01...
Jest jakaś metoda na liczenie tych dokladnosci, ilosci wyrazow...niedlugo kolokwium a ja nie
umiem sobie z tym poradzic prosze o pomoc...
| | fn(a)(x−a)n | |
Znalazlem tez, ze ze to sie liczy z reszty Rn = |
| |
| | n! | |
wtedy szukamy n z R
n≤ 0,001; Ale kompletnie nie wiem jak to wyznaczyć prosze o pomoc