Objętość ostrosłupa o krawędzi podstawy a
ukryte: 1. Wysokość ostrosłupa prawidłowego czworokątnego tworzy z krawędzią boczną kąt 60 stopni.
Wyznacz objętość tego ostrosłupa, jeśli wiadomo, że jego podstawa ma pole równe P.
2. Wysokość ostrosłupa prawidłowego trójkątnego tworzy z wysokością ściany bocznej kąt 30
stopni. Wyznacz objętość tego ostrosłupa, jeśli krawędź jego podstawy ma długość a
proszę o rysunki do tych zadań
9 sty 17:19
Wytłumaczyć: ja zrobię, ale musisz poczekać
9 sty 17:21
Wytłumaczyć:

pierwsze zadanie "ma pole równe P" to chyba wyższa matematyka ale drugie zadanie...
2
trójkąt 30 stopni, 90 i 60 stopni
a= a
c= 2a
b= a
√3 przez 2
do tego równanie i gotowe pozniej podstawiasz do wzoru
9 sty 17:33
Wytłumaczyć: źle zrobiłem aaa to miał byc ostrosłup

a ja narysowałem graniastiosłup... chwila, zaraz to
zrobie
9 sty 17:34
Wytłumaczyć:

90, 30, 60 i tak samo jak obliczyłem trójkąt z graniastosłupa
9 sty 17:42
Wytłumaczyć: 1/2 a√3 to bedzie chyba h
objętość V= Pp*h / 3
wzór na pole podstawy w trójkącie równobocznym * h = wynik
9 sty 17:54
Wytłumaczyć: h = a√3 przez 2
pole podstawy
p= a2√3 przez 4 =
9 sty 17:58
Wytłumaczyć: gdyby to był czworoscian to byłoby łatwo bo kazdy bok byłby taki sam a tak to lipa
9 sty 18:00
Wytłumaczyć: pierwsze zadanie to kosmos, brakuje czegos tam a drugie masakra, czworoscian foremny dałoby się
wyliczyc a tak brakuje mi danych
9 sty 18:02