matematykaszkolna.pl
Objętość ostrosłupa o krawędzi podstawy a ukryte: 1. Wysokość ostrosłupa prawidłowego czworokątnego tworzy z krawędzią boczną kąt 60 stopni. Wyznacz objętość tego ostrosłupa, jeśli wiadomo, że jego podstawa ma pole równe P. 2. Wysokość ostrosłupa prawidłowego trójkątnego tworzy z wysokością ściany bocznej kąt 30 stopni. Wyznacz objętość tego ostrosłupa, jeśli krawędź jego podstawy ma długość a proszę o rysunki do tych zadań emotka
9 sty 17:19
Wytłumaczyć: ja zrobię, ale musisz poczekać
9 sty 17:21
Wytłumaczyć: rysunekpierwsze zadanie "ma pole równe P" to chyba wyższa matematyka ale drugie zadanie... 2 trójkąt 30 stopni, 90 i 60 stopni a= a c= 2a b= a3 przez 2 do tego równanie i gotowe pozniej podstawiasz do wzoru
9 sty 17:33
Wytłumaczyć: źle zrobiłem aaa to miał byc ostrosłup a ja narysowałem graniastiosłup... chwila, zaraz to zrobie
9 sty 17:34
Wytłumaczyć: rysunek90, 30, 60 i tak samo jak obliczyłem trójkąt z graniastosłupa
9 sty 17:42
Wytłumaczyć: 1/2 a3 to bedzie chyba h objętość V= Pp*h / 3 wzór na pole podstawy w trójkącie równobocznym * h = wynik
9 sty 17:54
Wytłumaczyć: h = a3 przez 2 pole podstawy p= a23 przez 4 =
9 sty 17:58
Wytłumaczyć: gdyby to był czworoscian to byłoby łatwo bo kazdy bok byłby taki sam a tak to lipa
9 sty 18:00
Wytłumaczyć: pierwsze zadanie to kosmos, brakuje czegos tam a drugie masakra, czworoscian foremny dałoby się wyliczyc a tak brakuje mi danych
9 sty 18:02