Rozwiaz:
Estrella: Rozwiaz pamietajac o koniecznych zalozeniach:
a) 2cos2x − sinx − 1 = 0
b) sin (2x − π3) = 13
c) cosx ≤ − √22 i x ∊ <0, 2π>
Bardzo prosze o szczegolowe rozwiazanie, krok po kroku, bo jestem kiepska z matmy, a juz
zwlaszcza z tygonometrii.
9 sty 17:08
Estrella: pomoze mi ktos?
9 sty 17:14
Estrella: prosze....
9 sty 17:21
Estrella: ?
9 sty 23:01
Basia:
(a)
2(1−sin
2x)−sinx−1=0
2 − 2sin
2x − sinx − 1 = 0
−2sin
2x − sinx + 1 = 0 /*(−1)
2sin
2x + sinx − 1 = 0
Δ = 1
2 − 4*2*(−1) = 9
lub
x = −
π2+2kπ lub x=
π6+2kπ lub x=
5π6+2kπ
(b)
chyba źle przepisałaś
(c)
| | √2 | |
cosx≤ − |
| w przedziale <0;2π> |
| | 2 | |
odczytujesz z wykresu
x∊<
3π4;
5π4>
9 sty 23:26