;
Radek:
Diagramy Venn'a
| | 1 | | 1 | | 1 | |
Oblicz prawdopodobieństwo P(A'∩B') jeżeli P(A')= |
| P(B')= |
| P(A∩B)= |
| |
| | 3 | | 4 | | 2 | |
P(A'∩B')=P(A)+P(B)−P(A∩B)
9 sty 17:08
Godzio:
P(A'∩B') = P(A') + P(B') − P(A'UB') = P(A') + P(B') − (1 − P(A∩B) ) =
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
= |
| + |
| − (1 − |
| ) = |
| |
| | 3 | | 4 | | 2 | | 12 | |
9 sty 17:11
matyk: Niestety, ale nie
9 sty 17:12
matyk: Znaczy się
Godzio masz ok
Radek ma źle
9 sty 17:12
Radek:
P(A')=P(B)−P(A∩B)
P(B')=P(A)−P(A∩B)
Idąc tym tropem tak napisałem dlaczego źle ?
9 sty 17:24
Mila:
Radek Możesz skorzystać z prawa de Morgana.
(A∩B)'=A'UB'
| | 1 | | 1 | |
P((A∩B)')=P(A'UB')=1−P(A∩B)=1− |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | |
Wtedy korzystasz ze znanego wzoru na prawd. sumy zbiorów.
P(A'UB')=P(A')+P(B')−P(A'∩B')
| 6 | | 4 | | 3 | |
| = |
| + |
| −P(A'∩B') |
| 12 | | 12 | | 12 | |
9 sty 17:27
Radek:
Ale czemu mój tok rozumowani jest błędny ?
9 sty 17:30
Godzio:
P(A') = P(B) − P(A∩B) ⇔ 1 − P(A) = P(B) − P(A∩B) ⇔
P(A∩B) = P(A) + P(B) − 1
A to nie musi być prawdą bo nie wiemy czy P(A U B) = 1, więc zły wzór wykombinowałeś
9 sty 17:43
Mila:

Ponadto :
P(B)−P(A∩B)=P(B\A)
9 sty 17:53
Radek:
Jeszcze mam takie pytanie lepiej robić arkusze czy konkretne zadnia z zadani,info ?
9 sty 19:08
Godzio:
Do rozszerzenia i arkusze i zadania.info, chodzi o ćwiczenie trudnych zadań, rozszerzenie się
raczej nie powtarza, więc to nie ma wpływu skąd robisz
9 sty 19:10
Radek:
Dzięki
9 sty 19:12