;-)
Natalia: Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu równania: x2+y2+z2=xyz w liczbach całkowitych.
9 sty 17:00
matyk: Na pewno trójka (0,0,0)
9 sty 17:02
matyk: I raczej tylko ta trójka
9 sty 17:04
Natalia: a czy można jakoś uzasadnić, że inne liczby nie spełniają?
9 sty 17:04
matyk: Jeśli x,y,z,>0 to bardzo łatwo pokazać, że:
x
2+y
2+z
2≥xyz
Wynika to z nierówności Cauchy'ego dla średnich
9 sty 17:09
Panko:
Równanie jest symetryczne ( każda permutacja zmiennych , nie zmienia równania)
Stąd bez naruszenia ogólności warunków mogę przyjąć porządek
x≤y≤z
wtedy (x+y)2 +z2= xy(z+ 2)
oraz ∀x, y ∊R (x+y)2 ≥4xy skąd
xy(z+2)−z2 ≥4xy ⇔ xy( z−2)≥z2
ale z−2<z
i , x≤z , y≤z ⇒ xy≤z2 i z−2<z stąd ( ? ?) o ile x=y=z=0 to xy(z−2)<z2
9 sty 17:38
Natalia: a czy mógłbyś pokazać, jak dostałeś równość x
2+y
2+z
2≥xyz?
9 sty 17:39
Panko: Ona jest tu zbędna , ta nierówność
Ale ,
(x−y)2 ≥0
(y−z)2 ≥0
(z−x)2≥0 dodaję stronami
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− +
2(x2+y2 +z2) ≥2(xy+zx+yz)
9 sty 17:49
Panko: Uwaga : uzasadnienie, 9 sty 2014 17:38 pracuje dla w
dziedzinie całkowitej nieujemnej
9 sty 17:59