wielomiany
Pola: Dany jest wielomian W(x)=(1+x5+x7)n. Znaleźć współczynniki przy x17 i x18. Bardzo
proszę o pomoc
9 sty 16:33
Panko: Może tak

n n n−k
| | | | | | | |
(1+x5+x7)n = ∑ | (x5+x7)n−k*1k = ∑ | ∑ | (x5)n−k−i(x7)i |
| | | | |
k=0 k=0 i=0
n n−k
k=0 i=0
k∊{0,1,...n} , i∊{0,1,..,n−k}
Ma być 5n−5k+2i =17 ⇒ 5(n−k) +2i = 5*3 +2*1 bo n−k≥0 , i≥0 ?
Stąd n−k=3 i i=1 ⇒k=n−3 , i=1
| | | | | |
czyli współczynnik przy x17 to | * | , oczywiście n≥3 |
| | | |
9 sty 17:09
Pola: Dziękuję
9 sty 17:35
Pola: a dla 18 jest: 5(n−k)+2i=18, gdzie n−k≥i
jak to zrobić?
9 sty 18:52
Pola: czy to znaczy, że współczynnik będzie równy zero?
9 sty 18:55
Panko: Jeżeli , faktycznie NIE ISTNIEJĄ takie n,k,i ,żę 5(n−k)+2i=18, to TAK.
Proponuję zobaczyć jak to wygląda np, dla n=3 w WolframieAlpha
9 sty 19:10
Pola: wszystko się zgadza, dziękuję bardzo
9 sty 19:40