Znaleźć odległość punktu od prostej
point: Znaleźć odległość punktu od prostej
Witam!
Chciałbym zapytać o takie zadanie
Znaleźć odległość Punktu P(1,2,2)
od prostej
y = 2 x + 1
z = 2x
Można to tak zrobić, że dodaję stronami
−4x + y + z − 1= 0
A teraz liczę ze wzoru na odległość punktu od płaszczyzny?
d = 1/ \sqrt{18}
9 sty 16:21
AS:
Równanie parametryczne prostej:
x = t , y = 2*t + 1 , z = 2*t , t ∊ R
Niech R(x,y,z) będzie dowolnym punktem prostej
Obliczam kwadrat odległości PR a następnie szukam minimum
tej odległości.
d2 = (1 − t)2 + (2 − 2*t − 1)2 + (2 − 2*t)2
Obliczam pochodną
(d2)' = −2*(1 − t) − 4*(1 − 2*t) − 4*(2 − 2*t) = 18*t − 14
Minimum gdy (d2)' = 0 czyli dla t = 7/9
Punkt R(7/9,23/9,14/9)
Teraz tylko obliczyć odległość wzorem na odległość
dwóch punktów.
9 sty 16:39
point: Czyli mój sposób jest zupełnie zły?
Wg Twojego wychodzi 5/3?
9 sty 17:20
AS: Przecież dodając x,y,z nie otrzymasz równania płaszczyzny.
Przez prostą można poprowadzić pęk prostych,tym samym
odległości będzie tyle ile jest płaszczyzn a więc nieskończenie wiele.
9 sty 17:48