matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
narysuj wykres funkcji y=|2x-3|-x
Natalia:
y=| 2x−3|−x czy mógłby ktoś napisać krok po kroku jak narysować wykres takiej funkcji?
9 sty 16:04
Bizon:
np tak: y=2|x−1,5|−x 1
o
x∊(−
∞
, 1,5) y=−2x+3−x ⇒ y=−3x+3 2
o
x∊<1,5 ,
∞
) y=2x−3−x ⇒ y=x−3 ... i rysujesz w tych przedziałach
9 sty 16:22