Eta:

Powstała bryła jest walcem z wydrążonym stożkiem od dolnej podstawy walca
i jednocześnie naklejonym stożkiem( o tych samych wymiarach) na górną podstawę walca
zatem:
V(bryły)= V(walca) (to tak jakbyśmy odcięli górny stożek i włożyli go w "lukę"
w dolnej podstawie walca ( więc objętość bryły będzie równa V(walca
P
c(bryły)= 2P
b(stożków +P
b (walca)
Pole całkowite , to tak jakbyśmy mieli pomalować taką bryłę farbą
czyli malujemy dwie powierzchnie boczne stożków i powierzchnię boczną walca
Mam nadzieję,że to rozumiesz

Wymiary walca : H
w= b=10 , r
w= r
st= h
b (równoległoboku)= 8
√3
Wymiary stożka : H
st= 8 , l
st= a= 16
Podstaw dane i dokończ obliczenia........