Prosze obliczyć wartość.
Metrowy: cos(52/3)π
9 sty 15:23
wredulus_pospolitus:
wskazówka:
| | 51 | | 1 | | 1 | | 1 | |
52/3 = |
| + |
| = 17 + |
| = 2*8 + 1 + |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
9 sty 15:25
Metrowy: Czy cos zmieni się na sin?
9 sty 15:27
pigor: ...., na moim kalkulatorze cos(52/3)π= −0,5 dokładnie .
9 sty 15:27
pigor: ..., a na piechotę to z wzorów redukcyjnych
np. tak :
cos
523π= cos(
513π+
13π)= cos(17π+
π3)=
= cos(8*2π+π+
π3)= cos(π+
π3)= −cos
π3= −
12 . ...
9 sty 15:36
Metrowy: Proszę znaleźć funkcję odwrotną do f:(−∞,2] →(−∞,7], f(x)=−x2+4x+3
9 sty 16:01