| 2x+3 | ||
w sensie masz pod calka taki oto ulamek: | tak ![]() | |
| x2+x+1 |
)
krok 2: można ... no to masz dwie całki elementarne więc żaden problem ... nie można − to
kombinujesz dalej
krok 3: dzielisz ten ulamek na dwa ulamki, tak aby licznik pierwszego ułamka był równy
pochodnej mianownika tychże ułamkow
krok 4: całka z pierwszego ulamka jest całka elementarną −−− żaden problem
krok 5: drugi ulamek to już 'wyższa szkola jazdy' mianownik musisz zapisać w postaci 1 +/−
(coś)2 ... kombinuj jak to zrobić
krok 6: drugi ulamek to calka elementarna
koooniec
| 3 | ||
2x + | (co sugeruje Twoj zapis) | |
| (x2+x+1)2 |
| 2x+3 | ||
czy też : | ||
| (x2+x+1)2 |
| 2x+3 | 2x+1 | 2 | ||||
∫ | dx = ∫ | dx + ∫ | dx = // s = x2+x+1 | |||
| (x2+x+1)2 | (x2+x+1)2 | (x2+x+1)2 |
| ds | 2 | −1 | 2 | |||||
= ∫ | + ∫ | dx = | + ∫ | dx = | ||||
| (s)2 | (x2+x+1)2 | s | (x2+x+1)2 |
| 1 | 2 | |||
= − | + ∫ | dx = ...... | ||
| x2+x+1 | (x2+x+1)2 |