f. kwadratowa
Try: rozwiąż nierówność:
b) √x2+4x−5≥7−x
x2+4x−5≥0
Δ=16+20=36
x1=−5 x2=1
D=(−∞,5>∪<1,∞)
i teraz nie wiem co dalej z tymi przypadkami, pomoże ktoś to zrozumieć?
9 sty 14:43
wredulus_pospolitus:
po pierwsze: zgubiony minus w dziedzinie
po drugie: jeżeli 7−x ≤0 ... ta nierówność NA PEWNO zachodzi ... więc się tym przypadkiem nawet
nie masz co zajmować (x∊<7;+∞) <−−− to na pewno będzie częśc rozwiązania)
po trzecie: a więc badasz 'co się dzieje' w przedziale x∊(−∞, −5>u<1;7) ... w tym przedziale
x−7 jest liczbą dodatnią ... więc możesz (bez martwienia się o znak nierówności) podnieść
obustronnie do kwadratu
po czwarte: rozwiązujesz
9 sty 14:53
Basia:
√czegokolwiek ≥ 0
jeżeli więc 7−x<0 nierówność
na pewno ma rozwiązanie
7−x<0 ⇔ x>7
czyli masz pierwszy przedział [N[(7;+
∞)]
podnosić obustronnie do kwadratu możesz ⇔ obie strony nierówności są nieujemne
czyli dla x≤7 mamy
x
2+4x−5 ≥ 49−14x+x
2
18x ≥ 54
x ≥ 3
co daje przedział [N[<3;7>]
czyli mamy
<3;7>∪(7;+
∞) =
<3;+∞)
i szukasz części wspólnej z dziedziną, którą już wyznaczyłeś
9 sty 14:57
pigor: ..., D
n: x
2+4x−5 ≥0 ⇔ (x+5)(x−1) ≥0 ⇔ (*)
Dn=(−∞;−5)U(1;+∞),
wtedy
√x2+4x−5 ≥7−x ⇔ (7−x< 0 i D
n) v ( 7−x ≥0 i x
2+4x−5 ≥ (7−x)
2 ⇔
⇔ (x >7 i D
n) v (x ≤ 7 i x
2+4x−5 ≥ 49−14x+x
2) ⇔
⇔
x∊(7;+∞) v (x ≤ 7 i 18x ≥ 54) ⇔ x∊(7;+
∞) v 3 ≤ x ≤ 7 ⇔
⇔
x∊<3;+∞) − szukany
zbiór rozwiązań danej nierówności . ...
9 sty 15:08