Pierwiastek wielomianu
aaaa: Dla jakich wartości parametru a,b liczba r jest trzykrotnym pierwiastkiem wielomianu W(x),
jeśli
W(x)= x4 + x3 − 3x2 + ( a−b)x + a + 2b, r = −1
9 sty 14:36
wredulus_pospolitus:
no to dzielisz wielomian W(x) przez (x+1)
... reszta musi być równa zero (masz pierwsze równanie)
znowu dzielisz ... i znowu reszta równa zero (drugie równanie)
znowu dzielisz ... i sprawdzasz czy dla wyliczonych a,b zajdzie brak reszty
9 sty 14:39
Basia:
W(−1) = 0
W(−1) = 1 − 1 − 3 −(a−b) +a + 2b = −3+3b
−3+3b = 0
b=1
W(x) = x4+x3−3x2+(a−1)x+a+2
i drugi raz tak samo
9 sty 15:01