stereometria
asker: Cześć

Pomóżcie proszę.
W graniastosłupie prawidłowym czworokątnym suma długości jego krawędzi jest równa 48j. Pole
powierzchni całkowitej 90j
2. Oblicz długość krawędzi oraz jego objętość.
V = Pp*H
Pc = 2Pp + Pb
Dane ∑a = 48
8a + 4H = 48
2Pp + Pb = 90
2a + H = 12
H = 12−2a [a∊(0;6)]
Nie mam pomysłu jak dalej poprowadzić obliczenia.
9 sty 13:16
Wytłumaczyć: podstawą jest kwadrat? 48:4= 12
z 12 liczysz d i polowa to promien a jak nie to pitagoras, nie wiem, jestem laikiem ale
chciałem pomoc
9 sty 13:21
Dziabong: Yyyy, no masz dwa równania
2a+H= 12
2a2 +4aH= 90
Dwie niewiadome, dwa równania więc powinno wyjść.
Tam pewnie będzie delta i pewnie będzie trzeba odrzucić ujemne rozwiązanie.
9 sty 13:24
Wytłumaczyć: 12 to jest krawędź boczna, trudne, nie ogarniam umysłem a tez sie z tego ucze teraz...
9 sty 13:26
J: Ten graniastosłup ma 8 krawędzi podstaw "a" oraz 4 krawędzie "H" ( wysokość)
8a + 4H = 48 / :4
2a + 4H = 12
9 sty 13:34
Dziabong: Jak dzielisz wszystko przez 4 to zostaje samo H.
9 sty 13:36
Wytłumaczyć: Asker to taki maturalny przykład? cięzki, juz zrozumiałem ale rzeczywiscie wyliczyć to z z pc
jest naprawde cięzko.
9 sty 13:36
J: Oczywiście

2a + H = 12. Sorry...
9 sty 13:39
asker: 2a + H = 12
2a2 + 4aH = 90
2a2 + 4a(12−2a)= 90
2a2 + 48a +8a2 = 90
−6a2+48a−90 = 0
−a2 + 8a − 15 = 0
a1 = 3
a2 = 5
a1 ∧ a2 ∊ (0;6)
H = 12 − 2a ⇒
H1 = 6;
H2 = 2;
V = a2H
V = 9*6 = 54 lub 25*2 = 50
9 sty 13:51
asker: Co Wy na to?

Zadanie z V semestru szkoły średniej dla dorosłych

.
9 sty 13:53
Wytłumaczyć: No ja tez własnie jestem na V semestrze ale nie miałem takiego przykładu w zeszycie
9 sty 13:55
Wytłumaczyć: Mózg mi się zlansował, wgle nie rozumiem tego przykładu a juz myślałem, ze wszytsko rozumiem z
planimetrii i stereometrii
9 sty 14:04
Dziabong: Wydaję się wszystko OK.
9 sty 14:10
asker: Dzięki
9 sty 14:22