monotoniczność i ekstrema
zielonka: Dla funkcji f(x)=2−xln4x wyznaczyć przedziały monotoniczności i ekstrema.
9 sty 12:45
asker: Skorzystaj z analizy pierwszej pochodnej tej funkcji.
f'x = (2−xln4x)' = (2)' − (x'(ln4x) + x(ln4x)')
Gdy styczna w jest prostopadła do osi OX mam ekstremum.
9 sty 13:12
zielonka: A jaka jest dziedzina tej funkcji?
9 sty 13:14
asker: Przyjrzyj się na jej składowe. Który element ma ograniczoną dziedzinę? Jaką dziedzinę ma
logarytm przy podstawie ℯ? Odczytaj choćby z wykresu
9 sty 13:18
zielonka: A to lnx i ln4x mają takie same dziedziny?
9 sty 13:29
Ajtek:
Oczywiście

.
9 sty 13:43
asker: Dlaczego tak się dzieje?
Dlatego, że ln
4x to nic innego jak funkcja (lnx)
4. Widać z tego, że funkcją g(x) = x
4
działamy na wartości funkcji a nie argumenty. Dziedzina to zbiór argumentów

.
Wiec jaka jest ta dziedzina zielonko?
9 sty 13:58