całki
różana: Witam. Mam problem z dwoma całkami:
∫arctx/x4dx
∫sinxcosx/9−4sin2xdx
W ogóle nie mam pomyślu na metodę. Prosze o pomoc.
9 sty 12:03
wredulus_pospolitus:
druga całka ... podstawienie −−− t=sinx
pierwsza ... yyyy ... pewnie przez części
9 sty 12:20
różana: To jeśli chodzi o tą drugą to wychodzi mi ∫tdt/9−4t2. No i mnie mam pojęcia co dalej.
9 sty 12:23
Bomat:
9 sty 13:07
Bomat: ∫sinxcosx/9−4sin2xdx to całka typu ∫f'(x)/f(x)dx = ln|f(x)|+C zatem należy trochę inaczej ją
zapisać
−1/8∫−8sinxcosx/9−4sin2xdx
i zrobić podstawienie 9−4sinkwadratx = t
−8sinxcosxdx=dt
w wyniku otrzymujemy−1/8 ln|9−4sinkwadratx| + C
9 sty 13:08
pałka: Dziękuję bardzo. A może miałby ktoś pomysł na pierwszą całkę?
9 sty 13:12
pigor: ..., ...

całka to jest ...

ona, dlatego masz problem z
dwiema, a nie dwoma całkami, ale ad rem, to może zacznę
przez części np. tak :
| | arctgx | | dx | | 1 | |
∫ |
| dx= | u=arctgx ⇒ du= |
| i dv=x−4dx ⇒ v= − |
| x−3 |= |
| | x4 | | 1+x2 | | 3 | |
| | arctgx | | 1 | | dx | |
= − |
| + |
| ∫ |
| = hmm... i może dalej pociągniesz tę |
| | x3 | | 3 | | x3(1+x4) | |
całkę wymierną ...

, chyba,że
| | dt | |
zacznij inaczej przez podstawienie arctgx= t ⇒ x=tgt ⇒ dx= |
| , co |
| | cos2t | |
nawet nie byłoby takie złe, mimo, że też przez części na początek
9 sty 14:38