Rozwiąż równanie
Czarek: Rozwiąż równanie:
|x2 − x| − |x+4| = −x2 − 4
Doszedłem do takiego czegoś i nie wiem co dalej z pierwszą wartością bezwzględną.
9 sty 11:50
pigor: ..., a możesz mi napisać

z czego dochodziłeś
do tej postaci, czyli jak wyglądało to równanie na początku

.
9 sty 11:54
J: To samo co z drugą,rozpatrujesz przedziały.
Jeśli x2−x ≥ 0 , to Ix2−xI = x2−x
Jeśli x2−x<0, to Ix2−xI = −x2+x
9 sty 11:57
Czarek: | |x2 − x| + 1 | |
| = 1 |
| |x + 1| − x2 | |
9 sty 11:58
pigor: ..., dziękuję .
9 sty 11:59
Czarek: | | ⎧ | x2 − x gdy x∊(−∞,0] u [1, +∞) | |
| |x2 − x| = |x(x−1)| = | ⎨ | |
|
| | ⎩ | −x2 + x gdy x∊(0,1) | |
| | ⎧ | x+1 gdy x≥ −1 | |
| |x+1| = | ⎨ | |
|
| | ⎩ | −x−1 gdy x< −1 | |
Dla przedziału (−
∞,−1)
x
2 −x −x −1=−x
2 −1
2x
2 −2x = 0
2x(x−1) = 0
x=0 x=1
Dla przedziału [−1,0]
x
2 −x +x +1 = −x
2 −1
2x
2 +2 =0
x
2 +1 =0
Dla przedziału (0,1)
−x
2 +x +x +1 = −x
2 −1
2x= −2
x= −1
Dla przedziału [1,+
∞)
x
2 −x +x +1 = −x
2 −1
2x
2 +2=0
x
2 +1 =0
Odp. x=−1, x=0, x=1
Dobrze
9 sty 13:46
Aga1.: Na początku nie podałeś dziedziny. Mianownik nie może być równy 0.
W pierwszym poście widać 4, potem są jedynki.
9 sty 14:04
Czarek: O ten z jedynkami mi chodzi.
Dziedzina to −1, więc odp. x=0, x=1.
Chodzi mi o to czy dobrze rozumuję z przedziałami i czy dobrze rozwiązałem
9 sty 14:10
J: Liczba x=−1 należy do dziedziny, ale nie spełnia równania.
9 sty 14:32
Aga1.:

Jak ustalasz dziedzinę?−1 należy do dziedziny.
Równanie po przekształceniu
Ix
2−xI+1=Ix+1I−x
2 (koniecznie uwzględnij dziedzinę podanego równania)
Wartość bezwzględną dobrze rozpisałeś.Dalej sprawdź.
Dla x<−1
x
2−x+1=−x−1−x
2
......
Możesz połączyć
x∊<−1,0>U<1,
∞)
x
2−x+1=x+1−x
2
.....
x∊(0,1)
−x
2+x+1=x+1−x
2
9 sty 14:39