funkcje
kowal: witam wszystkich serdecznie mam problem z tymi zadaniami a muszę je jutro oddać do sprawdzenia
proszę pomóżcie mi .
1) rozważmy trójkąty których podstawa ma długość 4 cm . czy pole trójkąta jest wprost
proporcjonalne do wysokości opuszczonej na tę podstawę ? jeśli tak to jaki jest
współczynnik
proporcjonalności ? napisz wzór tej funkcji i naszkicuj jej wykres
2) wyznacz wszystkie wartości m dla których funkcja liniowa
a) y=(m+3)x−4 jest rosnąca
b) y=(−2m+4)x+1 jest malejąca
3) dana jest funkcja f(x)= −2x2−8x−6 dla x∊ (−∞;0)
−6 dla x∊ {0;+∞)
a) naszkicuj wykres funkcji f
b) podaj zbiór wartości funkcji f
c) oblicz wartość funkcji f dla argumentu −4
d) dla jakich argumentów funkcji f osiąga wartości nie ujemne
9 sty 09:38
Aga1.: 2)
a)
Funkcja liniowa y=ax+b jest rosnąca gdy a>0
y=(m+3)x−4
a=m+3
Funkcja ta jest rosnąca gdy
m+3>0
Rozwiąż tę nierówność i podaj odp.
b)
malejąca gdy a<0
dokończ.
Zapisz obliczenia to Ci sprawdzę.
9 sty 09:44
kowal: aga ja zupełnie tego nie rozumiem , jak bym wiedział jak to rozwiązać to bym nie zwracał
się o pomoc na tym forum
9 sty 10:50
J:

Ad3)
b) ( −
∞,2>
c) f(−4) = −2*(−4)
2−8*(−4)−6=−32+32−6 = −6
c) dla <−3,−1>
9 sty 10:59
J: Do zadania 2 dostałeś wszystko "na tacy". Jeśli tego nie rozumiesz,no to masz problem.
Nawet nie podejmę się próby, aby tłumaczyć Ci zad 3. Wybacz.
9 sty 11:05
kowal: dziękuje za pomoc , a może ktoś wie jak rozwiązać pierwsze
9 sty 11:07
J: Ad 1) Tak,pole trójkata jest wprost proporcjonalne do jego wysokości.
| | 1 | |
W tym zadaniu a=4. Oznaczmy h jako "x". Wtedy pole = |
| *4*x ,czyli PΔ=2x |
| | 2 | |
Jest to funkcja liniowa: f(x)=2x. Współczynnik proporcjonalności a=2.
Narysyj tą prostą i koniec zadania.
9 sty 11:15
kowal: jeszcze raz dziękuje za pomoc
9 sty 11:34
J: Nie ma sprawy, ale musisz jeszcze dużo popracować
9 sty 11:37
janka ;}: może ktoś dokończyć drugie zadanie bo mam do zrobienia coś podobnego
i potrzebuje jakiś przykład jak to wyliczyć
9 sty 12:08
J: Masz naprawde problem z rozwiązaniem nierówności: m+3>0 oraz −2m+4<0 ?
9 sty 12:19
janka ;}: ale ja nie chciałam żeby mi ktoś pisał czy mam problem z zadaniem czy nie
tylko żeby je ktoś rozwiązał rozumiesz J: czy masz z tym problem
9 sty 12:57
J: Nie odpowiedziałas na pytanie, ale...
m+3>0 ⇔ m>−3 , czyli dla m>−3 funkcja: y=(m+3)x−4 jest rosnąca
−2m+4<0 ⇔ −2m<−4 ⇔ m>2 , czyli dla m>2 funkcja y=(−2m+4)x+1 jest malejąca
9 sty 13:05
janka ;}: dzięki
9 sty 13:49