matematykaszkolna.pl
funkcje kowal: witam wszystkich serdecznie mam problem z tymi zadaniami a muszę je jutro oddać do sprawdzenia proszę pomóżcie mi . 1) rozważmy trójkąty których podstawa ma długość 4 cm . czy pole trójkąta jest wprost proporcjonalne do wysokości opuszczonej na tę podstawę ? jeśli tak to jaki jest współczynnik proporcjonalności ? napisz wzór tej funkcji i naszkicuj jej wykres 2) wyznacz wszystkie wartości m dla których funkcja liniowa a) y=(m+3)x−4 jest rosnąca b) y=(−2m+4)x+1 jest malejąca 3) dana jest funkcja f(x)= −2x2−8x−6 dla x∊ (−;0) −6 dla x∊ {0;+) a) naszkicuj wykres funkcji f b) podaj zbiór wartości funkcji f c) oblicz wartość funkcji f dla argumentu −4 d) dla jakich argumentów funkcji f osiąga wartości nie ujemne
9 sty 09:38
Aga1.: 2) a) Funkcja liniowa y=ax+b jest rosnąca gdy a>0 y=(m+3)x−4 a=m+3 Funkcja ta jest rosnąca gdy m+3>0 Rozwiąż tę nierówność i podaj odp. b) malejąca gdy a<0 dokończ. Zapisz obliczenia to Ci sprawdzę.
9 sty 09:44
kowal: aga ja zupełnie tego nie rozumiem , jak bym wiedział jak to rozwiązać to bym nie zwracał się o pomoc na tym forum
9 sty 10:50
J: rysunekAd3) b) ( −,2> c) f(−4) = −2*(−4)2−8*(−4)−6=−32+32−6 = −6 c) dla <−3,−1>
9 sty 10:59
J: Do zadania 2 dostałeś wszystko "na tacy". Jeśli tego nie rozumiesz,no to masz problem. Nawet nie podejmę się próby, aby tłumaczyć Ci zad 3. Wybacz.
9 sty 11:05
kowal: dziękuje za pomoc , a może ktoś wie jak rozwiązać pierwsze
9 sty 11:07
J: Ad 1) Tak,pole trójkata jest wprost proporcjonalne do jego wysokości.
 1 
PΔ=

a*h
 2 
 1 
W tym zadaniu a=4. Oznaczmy h jako "x". Wtedy pole =

*4*x ,czyli PΔ=2x
 2 
Jest to funkcja liniowa: f(x)=2x. Współczynnik proporcjonalności a=2. Narysyj tą prostą i koniec zadania.
9 sty 11:15
kowal: jeszcze raz dziękuje za pomoc
9 sty 11:34
J: Nie ma sprawy, ale musisz jeszcze dużo popracować emotka
9 sty 11:37
janka ;}: może ktoś dokończyć drugie zadanie bo mam do zrobienia coś podobnego i potrzebuje jakiś przykład jak to wyliczyć
9 sty 12:08
J: Masz naprawde problem z rozwiązaniem nierówności: m+3>0 oraz −2m+4<0 ?
9 sty 12:19
janka ;}: ale ja nie chciałam żeby mi ktoś pisał czy mam problem z zadaniem czy nie tylko żeby je ktoś rozwiązał rozumiesz J: czy masz z tym problem
9 sty 12:57
J: Nie odpowiedziałas na pytanie, ale... m+3>0 ⇔ m>−3 , czyli dla m>−3 funkcja: y=(m+3)x−4 jest rosnąca −2m+4<0 ⇔ −2m<−4 ⇔ m>2 , czyli dla m>2 funkcja y=(−2m+4)x+1 jest malejąca
9 sty 13:05
janka ;}: dzięki
9 sty 13:49