matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
liczby zespolone podnoszenie do potegi
Adamm:
(
√
3
/2 + 1/2)
1
995 są to liczby zespolone
wiec prosilbym o rozwiązanie.
9 sty 02:26
Adamm:
Add: wychodzi mi
√
3
/2 − 1/2i ...
9 sty 02:28
Mila:
Tam chyba brakuje "i"
√
3
1
(
+
i)
1995
Tak?
2
2
3
1
|z|=
√
+
=1
4
4
√
3
cosφ=
2
1
sinφ=
2
π
φ=
6
π
π
z
1995
=1*(cos(1995*
)+i sin(1995*
)
6
6
1
1
π
π
z
1995
=cos(332
π)+i sin (332
π)=cos
+i sin
=i
2
2
2
2
9 sty 16:41