matematykaszkolna.pl
pochodna fizyka anja: witam, błagam o pomoc z fizyki. Wiem, że to forum matematyczne jednak na innych forach o tej porze raczej nikt już nie odpowie a na pewno ludzie tutaj potrafią mi to wytłumaczyc Jak obliczyć pochodną z takeigo wzoru? Co jest traktowane jako zmienna a co jako stała? Pochodne umiem liczyć ale nie wiem jak się to robi gdy jest więcej niż jedna zmienna... właśnie, co tu jest zmienną a co stała? Proszę o rozpisanie tego krok po kroku... z góry dzięki, to ważne x(t)= A cos ω t aby obliczyc wzór na predkosc liczymy pochodna z tego wyrazenia czyli
 d 
v(t) =

(A cos ω t)
 dt 
i jak teraz dojść do właściwego wyniku czyli: v(t)= −Aωsinωt
9 sty 00:09
wredulus_pospolitus: a pochodne mieliśmy x(t) = A cos (ωt) liczymy pochodną po 't' czyli: A −−− stała ω −−− stała x'(t) = (A)'*cos (ωt) + A*( cos (ωt) )' = 0*cos (ωt) + A*(−sin(ωt) * (ωt)') = = 0 − A*sin(ωt) *(0*t + ω*1) = −A*ω*sin(ωt) skorzystałem z następujących wzorów: 1. f(x) = c (c −−− stała) f'(x) = 0 2. f(x) = x f'(x) = 1 3. f(x) = cosx f'(x) = −sinx 4. f(x) = g(h(x)) f'(x) = g'(h(x)) * h'(x) 5. f(x) = g(x)*h(x) f'(x) = g'(x)*h(x) + g(x)*h'(x)
9 sty 00:15
anja: wredulus pospolitus ! Nie wiem jak Ci dziękować, na prawdę, bardzo, ale to bardzo mi pomogłeś! emotka DZIĘKUJĘ
9 sty 00:35