Logika i teoria mnogości
Paweł: Dla następującej relacji w zbiorze S={0, 1, 2, 3} określ, które z własności (zwrotność,
symetria, antysymetria, przechodność ) są spełnione:
(m,n)∊R, jeśli m+n=3
Proszę o pomoc

! pozdrawiam
9 sty 00:07
wredulus_pospolitus:
no to sprawdzasz kolejne własności ... w czym problem
9 sty 00:17
Paweł: problem jak to rozpisać ogólnie.
9 sty 00:18
PW: Nie wiem co to znaczy "rozpisać ogólnie", ale elementówtów jest tak mało (S2 ma ich 16), że
można dla każdej pary z osobna odpowiedzieć, czy należy do relacji R.
Pobawmy się:
(0,0) nie należy do R, gdyż 0+0 ≠ 3 (tu już masz odpowiedź na pytanie o symetryczność relacji R
− nie jest symetryczna, bo istnieje taki element m∊S, że (m,m) nie należy do R)
(0,1) ani (1,0) nie należy do R, bo 0+1≠3
(0,2) ani (2,0) też nie należą do R
(0,3) i (3,0) należą do R, bo 0+3=3 3+0=3 (na tym przykładzie widać, że relacja jest
symetryczna, co jest oczywiste już jak patrzymy na definicję − dodawanie liczb jest przemienne
− jeśli m+n=3, to i n+m = 3).
Na tym samym przykładzie widać, że relacja nie jest przechodnia:
(0,3)∊R i (3,0)∊R, ale (0,0) nie należy do R.
Antysymetrię wykombinuj sam czytając definicję.
9 sty 00:49
Paweł: dzieki za wysiłek
9 sty 01:12