Miary kątów
Adam: 1 Obliczyc miare lukowa kaatow o nastepujacej mierze stopniowej: a) 15*
3 Wyznaczyc miare glowna katow o podanych miarach (w stopniach): a) 420*
4 Wyznaczyc miare glowna katow o podanych miarach (w radianach): a) 3PI
Witam mógł by mi ktoś pomóc, tłumacząc co mam (jak) obliczyć w powyższych zadaniach, podaję tu
po jednym podpunkcie.
9 sty 00:01
wredulus_pospolitus:
pytanie do autora: co to jest 'miara łukowa kąta'
9 sty 00:03
Adam: kąt pomiędzy dwoma promieniami okręgu α=l/r
9 sty 00:05
wredulus_pospolitus:
drugie pytanie do autora: pełen obrót wokół środka okręgu to ile stopni

trzecie pytanie do autora: 3π to ile jest stopni

To zamień je na radiany.
9 sty 00:05
Adam: 2. 360* (2PI)
3. 540*
Czyli w drugim i trzecim zadaniu chodziło o zamiane stopien<−radian i radian−>stopien?
Dalej nie wiem co mam obliczyc w 1 zadaniu
9 sty 00:07
wredulus_pospolitus:
Adam ... 'łopatologicznie'
miara łukowa = jak dużo z obwodu koła (o promieniu '1') wyznacza dany kąt.
pełne koło to ile 'stopni'

A jaki jest obwód koła

15
o to jaka 'część' pełnego koła

I taką 'część' obwodu przyjmie miara łukowa tegoż kąta.
9 sty 00:08
wredulus_pospolitus:
2) nie ... nie zamieniasz z radianów na stopnie
420
o > 360
o ... innymi słowy ... 420
o to jest 'pełne koło + "coś" ' ... zadanie polega na
... napisaniu ile wynosi to "coś"

3) tak ... zamiana stopni na radiany
9 sty 00:09
Adam: Potwierdź czy to są dobre odpowiedzi

1. 15/360
2. 420PI/180
3. 540*
9 sty 00:13
Adam: /\ drugie blednie ale wiem ocb
9 sty 00:13
wredulus_pospolitus:
| | 15 | |
1) nie ... |
| *2π <−−− to tak |
| | 360 | |
2) nie nie nie ... skąd te 420
π 
dlaczego dzielisz to przez 180

3) * <−−− to oznacza stopień

od kiedy 540
stopni to jest wartość podana w radianach
9 sty 00:21
pigor: ..., lub np. tak :
1)
180o= π rd / :12 ⇒ 15
o=
112π rd .
3) 60
o=
13π ⇒ 7*60
o= 420
o=
73π ;
4) 3π= 3*180
o=
540o. ...
9 sty 00:23
Adam: Hehe pomieszałem zadania
2. 60stopni
3. 180stopni
9 sty 00:26
wredulus_pospolitus:
2. ok
3. nadal źle ... 540
o ... ile to radianów
9 sty 00:31
wredulus_pospolitus:
boże ... ja śpię już
9 sty 00:35
Adam: Skoro treść zadania jest taka sama, a zmieniło się tylko to że mam przekształcić stopnie na
radiany
to dlaczego 540stopni?!
A nie 540−360=180stopni i to na radiany czyli PI
9 sty 00:35
Adam: Witam w klubie hehe
9 sty 00:35
wredulus_pospolitus:
dokładnie ... π
bo (przynajmniej tego się domyślam) że skoro w radianach podane dane ... to i w radianach ma
być odpowiedź podana
9 sty 00:36
wredulus_pospolitus:
1) ... a co do pierwszego ... zauważ, że miara łukowa to nic innego jak właśnie radian
czyli w pierwszym masz de facto pytanie ... 15o to ile jest radianów
9 sty 00:38
Adam: Uff, mogli by lepiej napisać te zadania :s
9 sty 00:38