macierz
zadanie: | | | | | |
Wektory | i | sa wektorami wlasnymi zarowno macierzy A jak i B. Wartosci wlasne im |
| | | |
odpowiadajace to odpowiednio 5, 1/2 dla A i 1/5, 2 dla B. Oblicz macierz A
13B
17A
5B
5A
4.
mam to wszystko po kolei obliczyc czy jakos szybciej mozna?
8 sty 23:34
MQ: Niech Q to macierz utworzona z wektorów własnych, wtedy:
Q−1AQ = D jest macierzą diagonalną, z wartościami własnymi na przekątnej.
Taka macierz, podniesiona do dowolnej potęgi, daje macierz diagonalną z wartościami na
diagonali podniesionymi do tej potęgi.
Poza tym zachodzi:
Ak=QDkQ−1
Wystarczy więc sprowadzić macierze A i B do postaci diagonalnej, obliczyć ich potęgi i z
powrotem odwrócić.
8 sty 23:49
MQ: A w zasadzie, skoro maja te same wektory własne, to:
A13B17A5B5A4=
=QDA13Q−1QDB17Q−1QDA5Q−1QDB5Q−1QDA4Q−1=
=QDA13DB17DA5DB5DA4Q−1
8 sty 23:54
zadanie: i kazda z tych macierzy mam podnosic to tej potegi? a po co odwracac? co sie wtedy stanie?
8 sty 23:57
zadanie: czyli ta ostatnia linijke musze juz policzyc mnozac te macierze?
9 sty 00:00
MQ: Napisałem ci w 2. poście, jak to ma wyglądać.
DA −− postać diagonalna dla macierzy A
DB −− postać diagonalna dla macierzy B
Macierze diagonalne mnoży się banalnie.
9 sty 00:02
zadanie: dziekuje
9 sty 00:06