Przekatna ?
Marta: Jezeli w osroslupie prawidlowym czwotokatnym krawedz boczna wyn 4 jego h wyn 9 to ile wyn
przekatna
8 sty 23:16
5-latek: wiesz jak wyglada ten ostroslup?
Co ma w podstawie?
Wobec tego gdzie pada wysokosc tego ostroslupa na podstawe ?
To teraz policz ile wynosi przekatna podstawy
8 sty 23:20
Marta: Pomoze ktos ? Bo brakuje mi tej przekatnej i noe moge leciec dalej z zadaniem.. Dobrze mysle z
jest to 2*a?
8 sty 23:21
5-latek: Jaki wzor ma przekatna kwadratu?
8 sty 23:23
Marta: Kwadrat, pada na srodek.
8 sty 23:23
Marta: Z tego co pamietam to a{2}
8 sty 23:25
Aga1.:

Zadanie nie ma rozwiązania , bo krawędź boczna powinna być dłuższa od wysokości.
Przekątna d=2x.
9 sty 09:52
Hary:

h=9 b=4 jesli ci chodzi o przekatną podstawy to
x
2+h
2=b
2
9 sty 11:53
J: Tak jak napisała
Aga1., przy tych danych nie ma rozwiązania
9 sty 12:00