Trygo
Kostek:
Rozwiąż równanie
2sin2x+sinx−1=0
2sin2x+sinx=1
sinx(2sinx+1)=1
sinx=1 lub 2sinx+1=1
Tak czy nie ?
8 sty 23:13
Ajtek:
Nie

W tego typu przypadkach zawsze wchodzisz w równanie kwadratowe
8 sty 23:14
Kostek:
sinx=u u∊<−1,1>
8 sty 23:16
Ajtek:
Dokładnie tak

.
8 sty 23:17
Eta:
2sin
2x +sinx−1= (2sinx−1)(sinx+1) =0
i teraz działaj .........
8 sty 23:18
Ajtek:
Co expert, to expert. Łap
Eta

.
8 sty 23:20
Eta:
8 sty 23:21
Ajtek:
Eta masz
pigwó.....
8 sty 23:24
Kostek:
2sinx=1
| | π | | 5π | |
x= |
| +2kπ lub x= |
| +2kπ |
| | 6 | | 6 | |
8 sty 23:25
8 sty 23:27
8 sty 23:28
Kostek:
| 3π | |
| czyli 4 rozwiązania ? |
| 2 | |
8 sty 23:29
Marcin: | | 3 | |
sin = −1 dla x= |
| π + 2kπ  |
| | 2 | |
8 sty 23:30
8 sty 23:31
Kostek: ?
8 sty 23:32
8 sty 23:33
Kostek:
2π ? Przeca odejmujemy od π ?
8 sty 23:34
ZKS:
Można zapisać tę odpowiedź jako
| | π | | π | | 2 | |
x = − |
| + k * 2π ∨ x = |
| + k * |
| π. |
| | 2 | | 6 | | 3 | |
O ile się nie mylę.
8 sty 23:37
Kostek:
sinx+cos2x+1=0
sinx+cos2+sin2x+cos2x=0
sinx+sin2x+2cos2x=0
?
8 sty 23:37
Kostek: ?
8 sty 23:40
Ajtek:
Ależ Ty kombinujesz

cos
2x=1−sin
2x

Cześć ukrywający sie

.
8 sty 23:41
Marcin: | | π | | 3 | |
Można zapisać i tak i tak, ale przecież − |
| + 2kπ = |
| π |
| | 2 | | 2 | |
8 sty 23:42
Ajtek:
Marcin nigdy w życiu
| | 1 | | 3 | |
Czy − |
| +2x= |
| dla x∊Z  |
| | 2 | | 2 | |
8 sty 23:44
Kostek:
Ale ja nadal nie rozumiem czemu tak a nie tak jak ja podałem ?
8 sty 23:44
Ajtek:
Kostek szukasz f. jednej zmiennej. Albo sinx albo cosx.
8 sty 23:45
Kostek:
Nie o to chodzi.

23:34 ?
8 sty 23:45
Ajtek:
Okres funkcji sinx wynosi 2π. Co π się tylko zeruje

.
8 sty 23:46
Kostek:
To czemu mój zapis nie jest poprawny ?
8 sty 23:48
Marcin: Ajtku, ale jeżeli za k podstawimy 1, to to co napisałem będzie prawdą, tak?
8 sty 23:49
Ajtek:
Zapis z 23:25
8 sty 23:50
Ajtek:
Ale tylko dla k=1

.
8 sty 23:51
ZKS:
Witam
Ajtek i wszystkich tutaj zebranych.

Można też zrobić w taki sposób
2sin
2(x) + sin(x) − 1 = 0
−[1 − 2sin
2(x)] + sin(x) = 0
−cos(2x) + sin(x) = 0
cos(2x) = sin(x)
8 sty 23:52
Kostek:
8 sty 23:53
Marcin: A więc jeżeli sin lub cos = 1 lub −1, to wystarczy jedno rozwiązanie, ale jeżeli sin lub cos
jest pomiędzy jedynkami, to rozwiązania mają być dwa.
8 sty 23:53
8 sty 23:53
8 sty 23:56
ZKS:
Marcin nie ma czegoś takiego jak cos = 1 ale cos
(x) = 1 już tak (bądź inny argument).
Taka malutka uwaga.
8 sty 23:58
8 sty 23:58
Kostek:
Nie rozjaśniło się ?
9 sty 00:01
Kostek: ?
9 sty 00:11
Marcin:
sinx+cos2x+1=0 ⇔ −sinx
2 + sinx + 2 = 0
Δ = 9 ⇔
√Δ = 3
| | −1−3 | |
x1 = |
| ⇔ 2 Nie należy |
| | −2 | |
sinx= −1
będzie dobrze?
9 sty 00:11
Eta:

−90
o= +270
o= 360
o−90
o
zatem
9 sty 00:14
Kostek:
| | π | |
ale czemu nie może zostać to − |
| ? |
| | 2 | |
9 sty 00:16
Eta:
Może zostać bo to jest taka sama odpowiedź , tylko kąt jest ujemny!
Miłych snów
9 sty 00:19
Marcin: | | 7 | |
równie dobrą odpowiedzią będzie |
| π  |
| | 2 | |
9 sty 00:21
Kostek:
Dziękuję i dobranoc. wrócę jutro.
9 sty 00:23