Liczby zespolone-kolokwium
Karolina: mam problem z kilkoma zadaniami. jakby ktoś przynajmniej mnie nakierował jak je zrobić, to
byłoby naprawdę miło
| | 1 + z | |
1.Wyznaczyc wszystkie liczby zespolone z, dla których wyrażenie |
| jest: |
| | 1 − z | |
a) liczbą czysto rzeczywistą
b) liczbą czysto urojoną
2. Podać postać trygonometryczną liczb zespolonych
a)
√6 +
√2− (
√6 −
√2) i
| | π | | π | |
b) 1 + cos |
| + i sin |
| |
| | 3 | | 3 | |
c)
√2 + √2 −
√2 −√2i
3. Wyznaczyc
{z∊C: re(z
2)=2∧ im(z+i)
2 = 1}
4. Obliczyc wszystkie pierwiastki zespolone
tutaj wszystko jest pod pierwiastkiem do potegi 4
Bardzo proszę o pomoc!
8 sty 22:58
8 sty 23:07
Karolina: podbijam
8 sty 23:15
PW: 1 a)
1+z = (1−z)r
z(1+r) = r−1
Widać, że liczba r nie może być równa −1, gdyż byłoby z•0 = −2, co jest niemożliwe.
Odpowiedź: Zadany ułamek jest liczbą rzeczywistą (różną od −1) wtedy i tylko wtedy, gdy z jest
liczbą rzeczywistą postaci (1).
8 sty 23:19
Karolina: ok to rozumiem, ale reszty nadal nie moge zrobic
8 sty 23:28
Karolina: proszę o pomoc
9 sty 08:41
Karolina: 2b już zrobiłam
ale reszty dalej nie umiem
9 sty 08:43
Karolina: podobijam
9 sty 13:00
Karolina: nikt nie wie?
9 sty 14:48
wredulus_pospolitus:
A co my jesteśmy

Akcja: "daj gotowca studentowi"

Masz wzory w notatkach ... skorzystaj z nich ... masz wątpliwości czy robisz dobrze ... zapisz
swoje rozumowania ... a nie podajesz zadanie i czekasz na rozwiązanie
9 sty 14:58
Kobra: Nie owijając w bawełnę powiem ,że podoba mi się zadanie 4 i zaraz spróbuję je zrobić!
| | √3−i | |
Najpierw: |
| mnożymy(licznik i mianownik) przez i+1 |
| | i−1 | |
Następnie rozwiązujemy poniższy układ:
Ostateczne rozwiązania są 4(dane wzorem)
z=
4√r[cos
14(arccoscosΦ + 2kπ) +isin
14(arccoscosΦ + 2kπ)]; k=0,1,2,3
A jeśli stara od "kolokwiów" jest za bardzo upierdliwa to podaję jeszcze wzór,ze
"średniej";cosα =2cos
2α2 − 1
9 sty 15:32