matematykaszkolna.pl
Liczby zespolone-kolokwium Karolina: mam problem z kilkoma zadaniami. jakby ktoś przynajmniej mnie nakierował jak je zrobić, to byłoby naprawdę miło emotka
 1 + z 
1.Wyznaczyc wszystkie liczby zespolone z, dla których wyrażenie

jest:
 1 − z 
a) liczbą czysto rzeczywistą b) liczbą czysto urojoną 2. Podać postać trygonometryczną liczb zespolonych a) 6 + 2− (62) i
 π π 
b) 1 + cos

+ i sin

3 3 
c) 2 + 22 −2i 3. Wyznaczyc {z∊C: re(z2)=2∧ im(z+i)2 = 1} 4. Obliczyc wszystkie pierwiastki zespolone
 3 − i 
4

i − 1 
tutaj wszystko jest pod pierwiastkiem do potegi 4 Bardzo proszę o pomoc! emotka
8 sty 22:58
Karolina:
8 sty 23:07
Karolina: podbijam emotka
8 sty 23:15
PW: 1 a)
 1+z 

= r, r∊R
 1−z 
1+z = (1−z)r z(1+r) = r−1 Widać, że liczba r nie może być równa −1, gdyż byłoby z•0 = −2, co jest niemożliwe.
 r−1 
(1) z =

.
 r+1 
Odpowiedź: Zadany ułamek jest liczbą rzeczywistą (różną od −1) wtedy i tylko wtedy, gdy z jest liczbą rzeczywistą postaci (1).
8 sty 23:19
Karolina: ok to rozumiem, ale reszty nadal nie moge zrobic
8 sty 23:28
Karolina: proszę o pomoc emotka
9 sty 08:41
Karolina: 2b już zrobiłam ale reszty dalej nie umiem
9 sty 08:43
Karolina: podobijam emotka
9 sty 13:00
Karolina: nikt nie wie?
9 sty 14:48
wredulus_pospolitus: A co my jesteśmy Akcja: "daj gotowca studentowi" Masz wzory w notatkach ... skorzystaj z nich ... masz wątpliwości czy robisz dobrze ... zapisz swoje rozumowania ... a nie podajesz zadanie i czekasz na rozwiązanie
9 sty 14:58
Kobra: Nie owijając w bawełnę powiem ,że podoba mi się zadanie 4 i zaraz spróbuję je zrobić!
 3−i 
Najpierw:

mnożymy(licznik i mianownik) przez i+1
 i−1 
Następnie rozwiązujemy poniższy układ:
Re=rcosΦ  
Im=isinΦ
Ostateczne rozwiązania są 4(dane wzorem) z=4r[cos14(arccoscosΦ + 2kπ) +isin14(arccoscosΦ + 2kπ)]; k=0,1,2,3 A jeśli stara od "kolokwiów" jest za bardzo upierdliwa to podaję jeszcze wzór,ze "średniej";cosα =2cos2α2 − 1
9 sty 15:32