matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Pochodne
Songo:
Sprawdziłby ktoś czy mi dobrze wyszło? 1.y=(sin
2
x cos
4
x)' 2.y=sin
√
x
2
+2
3x+1
3.y=arctg
2
x
4.y=
1−lnx
x
2
−6
5.y=
x
3
−6
x
6.y=sin2x ex
3x
arcsin
5
Wyniki jakie mi wyszły to : 1.2sinx cosx cos
4
x− sin
2
x 4cos
3
x sinx
2xcos
√
x
2
+1
2.
√
4x
2
+4
3
3.
3x+1
2(
)
2
+2
2
2−lnx
4.
(1−lnx)
2
−x
4
+18x
2
−12x
5.
(x
3
−6)
2
x
x
6.2cos2x e
3x
arcsin
+ sin2x 3e
3x
arcsin
+
5
5
sin2x e
3x
x
5
√
1−(
)
2
5
Proszę o pomoc, chciał bym tez wiedzieć czy takie rozwiązywanie wystarczy, czy trzeba do najprostszej postaci to rozwiązywać?
8 sty 22:56