Kapitalizacja odsetek
Grzesiek: Na rachunek dokonane zostaną dwie zapłaty: pierwsza za rok od dziś, a druga za dwa lata od
dziś. Rachunek jest oprocentowany o nominalnej stopie procentowej 5% z kwotą kapitalizacji
odsetek. Oblicz wysokość II zapłaty, jeśli wiadomo, że I zapłata wyniesie 1800 zł, a na
rachunek na 3 lata ma się zgromadzić kwota 3000 zł.
8 sty 22:44
pigor: ..., wychodzi mi wysokość drugiej zapłaty
967,14 zł,
a czy wiesz ile ma...

wyjść co

, bo nie wiem, czy warto mi pisać.
8 sty 23:11
pigor: ..., a rozumiem to zadanie ...

tak : (1800*105%+II
z)105%= 3600 ;
9 sty 00:30
wredulus_pospolitus:
pigor ... to źle rozumiesz
pierwsza transza za rok ... patrzymy na stan za dwa lata ... a więc pierwsza transza będzie
tylko raz podlegała kapitalizacji
stąd: 1800*1,05 = 1890 ... 3000 − 1890 = 1110
9 sty 00:40
wredulus_pospolitus:
ach ... wybacz ... wycofuję się z tego co napisałem

... kurdę za późno już i nie widzę co
ludzie piszą

czas iść spać
9 sty 00:41
Grzesiek: Nie wiem ile ma wyjść ale pigor chyba masz rację. Dzięki wszystkim za pomoc
9 sty 15:10
wredulus_pospolitus:
Nawet NA PEWNO ma rację

tak to jest jak sie niewyspanym stara czytać zadania
9 sty 15:12