Pole podstawy graniastosłupa prawidłowego
Wytłumaczyć: Pole podstawy graniastosłupa prawidłowego czworokątnego jest równe 16cm2. Oblicz objętość
jeżeli jego przekątna ma 9cm.
V=pp * H
a obliczylem i wynosi 4cm
d=9
h obliczylem z pitagorasa i wynosi 7
V=7*16= 112cm3 a w odpowiedzi jest wynik 112√2cm3
W odpowiedzi jest źle?
8 sty 22:30
Wytłumaczyć: już sobie zlansowałem mózg.. obliczam i jeszcze okazuje się, ze źle to obliczyłem bo jakis √2
jest dopisany do wyniku i nie wiem.. to błąd w druku czy ja coś przeoczyłem chociaz to
niemozliwe.
8 sty 22:40
Alfa: policzyłeś dobrze; błąd jest w odp.
8 sty 22:48