Granica dla pierwiastka z -x
kajot: Ile wynosi granica lim
x→∞ √−x gdy x∊R
8 sty 22:24
Ajtek:
Że co

8 sty 22:25
kajot: Swoja droga gdy mamy Df: x∊(−
∞,0>
A musimy obliczyć asymptotę poziomą:
| | x + 2√−x | |
limx→∞ |
| =  |
| | x | |
8 sty 22:29
kajot: Po prostu tak wychodzi w obliczeniach..
8 sty 22:29
Ajtek:
Czy Ty nie widzisz błędu w swoim myśleniu
√−x ⇒ x∊(−
∞;0>
x→
∞∉ D
f
8 sty 22:37
kajot: Załóżmy że:
f(x)=
√−x
Ale przecież −x ≥0 gdy x∊(−
∞,0). Czyli
√−x spokojnie może być w liczbach rzeczywistych. Czy
dalej źle
8 sty 22:42
kajot: | | f(x) | |
Ok już wiem o co chodzi. Dlatego zastanawiam się czy napisanie że lim x→∞ |
| = → brak |
| | x | |
asymptoty jest błędem

Jaką odpowiedź powinienem napisać
8 sty 22:44
Ajtek:
Dla x=1, masz
√−(1)=
√−1
SPRZECZNE
8 sty 22:44
Maslanek: √−1=i
8 sty 23:56
Ajtek:
Maslanek operujemy na zbiorze R

.
9 sty 00:01