macierze
PuRXUTM: mam pytanie. Jak mam policzyć wyznacznik macierzy to mogę sobie dodawać/odejmować kolumny
mnożyć je przez skalar albo dodawać/odejmować wiersze i mnożyć je przez skalar, tak

W
przypadku liczenia rzędu macierzy jest tak samo
8 sty 22:17
PuRXUTM: up
8 sty 22:37
Godzio:
Mnożenie przez skalar nie wpływa na zmianę wyznacznika ?
| 1 2 |
| 1 3 |
W = 3 − 2 = 1
Mnożę pierwszy wiersz przez 5 i mam:
| 5 10 |
| 1 3 |
W = 15 − 10 = 5
8 sty 22:47
PuRXUTM: hm, no racja dzięki Godzio
8 sty 23:21