Trygo
Kostek:
Trochę mnie tu nie było i wracam z tym samym problemem. A mianowicie trygonometria.
Wytłumaczy ktoś równania trygonometryczne w przedziale ?
8 sty 22:11
Kostek:
Proszę wytłumaczcie mi to krok po kroku.
rozwiąż równanie 2sin
2x+3cosx=0 w przedziale <0,2π>
8 sty 22:16
Trivial: Skorzystaj z sin2x = 1−cos2x, a potem podstaw u = cosx, u∊[−1,1] i rozwiązuj dalej.
8 sty 22:17
Ajtek:
A gdyby nie było przedziału to wiesz jak to rozwiązać
8 sty 22:17
Kostek:
A nie da rady bez podstawienia ?
8 sty 22:22
Ajtek:
Z podstawieniem łatwiej

.
8 sty 22:22
Kostek:
A jak rozwiązać bez przedziału ?
8 sty 22:31
Ajtek:
Tak jak napisał
Trivial 
.
8 sty 22:34
Kostek:
Nic. proste równania z tej strony potrafię zrobić ale rozbudowane to Amen a we wtorek próbna
matura.
8 sty 22:37
Ajtek:
2(1−cos2x)+3cosx=0
−2cos2x+3cosx+2=0
u=cosx i −1≤u≤1
2u2−2u−2=0
Wiesz co dalej?
8 sty 22:40
Kostek:
2(u2−u+1)=0
Δ?
8 sty 22:40
Ajtek:
Sorry błąd

2u
2−
3u−2=0
8 sty 22:42
Kostek:
teraz Δ.
Δ=25
u
2=2
8 sty 22:43
Ajtek:
Wracasz do podstawienia.
−1≤u≤1
Jak widzisz u
2 odpada, dlaczego
8 sty 22:45
Piotr 10: W przyszły wtorek próbna matura z OKE z matematyki poziom rozszerzony,tak ?
8 sty 22:46
Kostek:
Tak. Na próbnej miałem 70 to dostałem zj...

bo trygonometrii nie ruszyłem.
8 sty 22:48
Kostek:
Ajtek cos<−1,1>
8 sty 22:48
Ajtek:

No to masz teraz:
cosx=−0,5
Odczytaj teraz z wykresu te wartości kąta, dla których cosx=−0,5 Interesuje Ciebie tylko to co
jest pomiędzy zielonymi liniami. Tylko te rozwiązania.
8 sty 22:53
Kostek:
Ok dzięki zaraz wstawię kilka do sprawdzenia
8 sty 22:54
Ajtek:
O stary, do czego Ty mnie zmuszasz

.
8 sty 22:58
Kostek:
Nie zmuszam Cię do niczego. I taki stary nie jestem bo mam naście lat jeszcze.
8 sty 23:01
Ajtek:
Z tym starym to wiesz o co chodzi. Mam taką nadzieję

. Zmuszać nie zmuszasz, ale nie chce mi
się liczyć tego wszystkiego. Ale wrzuć może coś poradzimy

.
8 sty 23:03