Wyznacz współrzędne punktu A.
Ac.: Wykres funkcji wykładniczej f(x) = 2x, do którego należy punkt A, przekształcono najpierw
przez symetrię względem osi OX, a następnie otrzymany wykres przesunięto wzdłuż osi OX o 3 w
kierunku dodatnim i otrzymano wykres funkcji g.
a) Naszkicuj wykres funkcji g.
b) Napisz wzór funkcji g.
c) Do wykresu g należy punkt A'(4, −2), który jest obrazem punktu A. Podaj współrzędne punktu
A.
Z podpunktami a oraz b nie miałem problemu. Natomiast zupełnie nie wiem, jak mam zrobić
podpunkt c. Czy jest ktoś w stanie wyjaśnić, co mam konkretnie tutaj zrobić? Napiszę może
gotowy już wzór funkcji g:
g(x) = −2x−3
8 sty 22:00
Aga1.:
8 sty 22:14
Ac.: Czyli autor zadania chciał, żebym znalazł punkt z tego pierwotnego wykresu funkcji?
8 sty 22:15
Ac.: Aha, tutaj jest na wstępie napisane, że do wykresu funkcji f(x) należy punkt A. Rzeczywiście,
jak mogłem tego nie zauważyć.

Dzięki za pomoc!
8 sty 22:19
Eta:
A'(x+3, −y) = (4, −2) ⇒ to A(x+3=4, −y=−2)= (1,2)
8 sty 22:21