znajdz wierzchołek trójkąta
Natalia: Znaleźć taki punkt M należący do prostej y=x−1 aby pole trójkąta, którego wierzchołkami są
punkty M, A(2,1) i b(5,2) było równe 5.
8 sty 21:38
Janek191:
y = x − 1
M należy do prostej o równaniu y = x − 1 , więc M = ( x , x − 1)
A = ( 2 , 1) leży na danej prostej , bo 1 = 2 − 1
B = ( 5; 2)
Mamy
→
AM = [ x − 2, x − 1 − 1 ] = [ x − 2 , x − 2 ]
→
AB = [ 5 − 2 , 2 − 1 ] = [ 3 , 1 ]
Stosujemy wzór na pole trójkąta
→ → I x − 2 x − 2 I
P = 0,5 * I det ( AM , AB ) I = 0,5 * I det i I I =
I 3 1 I
= 0,5 * I ( x − 2)*1 − 3*( x − 2) I = 0,5* I − 2x + 4 I
P = 5 ⇔ 0,5 I − 2x + 4 I = 5 ⇔ I − x + 2 I = 5 ⇔ − x + 2 = − 5 lub − x + 2 = 5
⇔
⇔ x = 7 lub x = − 3
Wtedy y = 7 − 1 = 6 lub y = − 3 − 1 = − 4
Odp. Są dwa takie punkty: M1 = ( − 3; − 4) i M2 = ( 7; 6 )
================================================
8 sty 22:50
Janek191:
y = x − 1
M należy do prostej o równaniu y = x − 1 , więc M = ( x , x − 1)
A = ( 2 , 1) leży na danej prostej , bo 1 = 2 − 1
B = ( 5; 2)
Mamy
→
AM = [ x − 2, x − 1 − 1 ] = [ x − 2 , x − 2 ]
→
AB = [ 5 − 2 , 2 − 1 ] = [ 3 , 1 ]
Stosujemy wzór na pole trójkąta
→ → I x − 2 x − 2 I
P = 0,5 * I det ( AM , AB ) I = 0,5 * I det i I I =
I 3 1 I
= 0,5 * I ( x − 2)*1 − 3*( x − 2) I = 0,5* I − 2x + 4 I
P = 5 ⇔ 0,5 I − 2x + 4 I = 5 ⇔ I − x + 2 I = 5 ⇔ − x + 2 = − 5 lub − x + 2 = 5
⇔
⇔ x = 7 lub x = − 3
Wtedy y = 7 − 1 = 6 lub y = − 3 − 1 = − 4
Odp. Są dwa takie punkty: M1 = ( − 3; − 4) i M2 = ( 7; 6 )
================================================
8 sty 22:50
Janek191:
8 sty 23:01
5-latek: Janek . Szczerze ? To ona jest za leniwa na to zeby chociaz zrobic rysunek .
8 sty 23:09
Janek191:
Ona jest za leniwa, by podziękować
8 sty 23:23
pigor: ..., znaleźć taki punkt M należący do prostej y=x−1 aby pole trójkąta,
którego wierzchołkami są punkty M, A=(2,1) i B=(5,2) było równe 5.
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
ponieważ, na rozszerzeniu ...

wszystkie chwyty są dozwolone to
może np. tak

: niech
M=(x,y)=(x,x−1)= ?, wtedy
| x x−1 1|
PΔ= 5 ⇔
12|| 2 1 1|| = 5 /*2 ⇔ |x+5(x−1)+4−5−2x−2(x−1)|=10 ⇔
| 5 2 1|
⇔ |−x−1+3x−3]= 10 ⇔ |2x−4|= 10 /:2 ⇔ |x−2|= 5 ⇔ x−2=−5 v x−2=5 ⇔
⇔
x= −3 v x=7 ⇒
M=(x,x−1)=
(−3−4) v
(7,6) . ...
9 sty 00:04