odwracanie funkcji (różnica funkcji exponencjalnych)
Smakosz: Odwrócić funkcję:
y=e2x−e−2x
8 sty 21:37
Maslanek: | | 1 | | 1 | |
e2x− |
| = (ex− |
| )2+2 |
| | e2x | | ex | |
8 sty 21:43
Smakosz: Możesz dalej rozwinąć, bo nie mam pomysłu...
8 sty 21:47
Maslanek: sprowadzić do wspólnego mianownika, przenieść 2 na drugą stronę, spierwiastkować, wymnożyć
przez e
x. Zastosować raz jeszcze wzór skróconego mnożenia.
8 sty 22:16
Smakosz: Jak to zrobić
12 sty 16:05
Maslanek: Napisz coś... Nie chce mi się rozpisywać...
12 sty 16:09
Smakosz: | | 1 | | x+√x2+4 | |
Wynik ma być y = |
| ln |
| |
| | 2 | | 2 | |
12 sty 16:41
Maslanek: No to pokaż jak liczysz chłopie...
12 sty 16:42
Maslanek: Albo przepisz sobie wynik i też będzie super
12 sty 16:43