Help!!
PięknaAsia: | | 1 | |
Witam! Potrzebuje pomocy w szeregach potegowych. Mam do obliczenia: |
| |
| | 4√e | |
| | 1 | |
z dokladnoscią do 0.0001 z rozwiniecia ex w szereg. no to rozumiem ze u mnie x = − |
| |
| | 4 | |
No ale niew ie mco dalej. Nie wiem o co chodzi z tą dokładnoscią. Albo tez cos takiego : Ile
musimy wziac wyrazów szeregu ln(1+x) = x − 1/2 x
2 +1/3 x
3+...., aby obliczyc ln 2 z
dokladnoscią do 0,01...
Jest jakaś metoda na liczenie tych dokladnosci, ilosci wyrazow...niedlugo kolokwium a ja nie
umiem sobie z tym poradzic prosze o pomoc...
8 sty 21:24
9 sty 10:06
MQ: Reszta Peano szeregu Taylora.
9 sty 10:21
PięknaAsia: | | f(n)(a)(x−a)n | |
no znam wzor na reszte Rn = |
| ale nie wiem jak to oszacowac... |
| | n! | |
9 sty 10:58
MQ: No, znaleźć takie n, dla którego Rn ≤ dokładność
9 sty 11:01
PięknaAsia: no ale wtedy jak takie n wprowadzic z czegos takiego? co w takim razie przyjmowac za a. jak
mozesz rozwiaz mi to na przykladzie...a reszte moze na podstaiwe tego przykladu zrobie sama i
sprawdzimy
9 sty 11:24
PięknaAsia: uppp
9 sty 16:28
PięknaAsia: prosze o pomoc

9 sty 16:56