trygonometria
qwerty: Wykaż, że dla dowolnego kąta alfa prawdziwa jest równość:
cos2 (270−alfa) + sin2 (alfa+270) = 1
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− −−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
sin−2 (90+alfa)−1 cos−2 (90−alfa)−1
8 sty 21:21
8 sty 21:22
5-latek: Grunt to zobaczyc do wzorow redukcyjnch . Nie ?
8 sty 21:31
qwerty: Ależ oczywiście, że tak. Wyszło mi coś takiego i nie wiem co dalej
− 1 − 1
−−−−−−−− −−−−−−−−−−−
1−cos2 alfa 1−sin2 alfa
8 sty 21:50
qwerty: Czy 1−cos2alfa= sinalfa?
8 sty 21:59
5-latek:

bo sin
2x+cos
2x=1 to sin
2x=1−cos
2x lub cos
2x=1−sin
2x
8 sty 22:02
qwerty: Gapa ze mnie, żebywiście to banał, zupełnie zapomniałem o jedynce.
8 sty 22:03
5-latek: Nie przejmuj sie tym za bardzo

Teraz bedziesz wiedzial
8 sty 22:09