Ekstremum
abcd: Wykaz ze funkcja f(x)=xe
√x nie ma ekstremum
| | x | |
doszedlem do rownania f(x)'=e√x(1+ |
| ) |
| | 2√x | |
I dalej wychodzi mi ze funkcja ma ekstremum w punkcie 4... co zrobilem zle?
8 sty 20:46
Ajtek:
Gdzieś masz błąd w obliczeniach.
f(4)'=e2*2=2e2≠0
8 sty 21:12
abcd: | | x | |
wiec jak rozwiazac rownanie 1+ |
| =0 bo e√x mozna pominac tak? |
| | 2√x | |
8 sty 21:20
Ajtek:
e
√x dla x∊D zawsze >0.
| | 2√x | |
A może tak zauważyć, że: 1= |
| |
| | 2√x | |
8 sty 21:22
abcd: 2
√x +x=0
√x(2+
√x)=0
x=0 v 2+
√x=0
aa i tu nie zmienilem znaku
powinno byc
√x=−2 czyli sprzecznosc
czyli funkcja kwadratowa ma jedno miejsce zerowe w wierzcholku x=0 czyli pochodna jest zawsze
dodatnia poza zerem czyli f(x) jest stale rosnace czyli nie ma ekstremum tak? ^^
8 sty 21:30
Ajtek:

. Od początku wiedziałem, że nie zmieniłeś znaku
√x=
−2

.
8 sty 21:32
abcd: Tyle lat i na takim czyms sie wylozyc
8 sty 21:37
Ajtek:
Bywa

. Powodzenia

.
8 sty 21:38
PW: Rachunek różniczkowy nie był konieczny.
x jest rosnąca dla x>0
√x też jest rosnąca
e
u również.
Powołać się na twierdzenie o złożeniu i iloczynie funkcji rosnących.
Można też bezpośrednio z definicji
dla x
1>x
2>0, co jest oczywiste.
8 sty 22:30
Ajtek:
Cześć
PW. Pomnożyłeś już wykresy?
8 sty 22:35
PW: Pracuję nad koncepcją
8 sty 23:29
Ajtek:
To jak do czegoś konstruktywnego dojdziesz, to się podziel wiedzą

.
8 sty 23:32