blagam o pomoc
monia sssss: 125(3) x 5(−2)(4) / 25(4) x 25(−5)
8 sty 20:34
wredulus_pospolitus:
a te nawiasy to co to jest

zapewne potęgi tak

działania na potęgach znasz

no to już wiesz czego masz się nauczyć
8 sty 20:35
monia sssss: tak tak... tz wiesz nie moglam sobie poradzic z tym przykladem
pomozesz....


?
8 sty 20:37
Radek: przedstaw wszystko o podstawie 5
Np 125
3=(5
3)
3
I napisz co wyszło

Mnożyć chyba umiesz to sobie z tym poradzisz
8 sty 20:40
monia sssss: dziekuje Radziu...
8 sty 20:41
Radek: Proszę czekam na dalsze rezultaty. tzn co Ci dam wyjdzie
8 sty 20:42
monia sssss: Pogłubiłam sie całkiem... nic mi nie wychodzi...:(
8 sty 20:46
Radek: Co nie wiesz że
1253=(53)3
254=(52)4
25−5=(52)−5
i skorzystaj z wzoru
(ar)s=ar*s
I co wyjdzie ?
8 sty 20:51