liczby
Angelika : Dany jest ciag o wyrazie ogolnym an=−n+3. Liczba dodatnich wyrazow tego ciagu jest rowna: A. 3
B. 2 C. wszystkie od czwartego wlacznie D. wszystkie od trzeciego wlacznie
8 sty 20:24
Radek: −n+3>0
8 sty 20:25
Radek: udało się ?
8 sty 20:36
Angelika : Nie

ja nic z tego nie rozumiem
8 sty 22:11
5-latek: A coz tu jest rozumiec
Rozwiazujesz nierownosc −n+3>0 to −n>−3 to n<3 wiec ktora odpowiedz ?
Albo po porostu liczysz masz wzor ogolny ciagu an=−n+3 i licze wyrazy a1=−1+3=2
−dodatni teraz a2=−2+3=1 teaz dodatni a3=−3+3=0 nie jest dodatni sprawdzmy jeszce
a4=−4+3=−1 ujemny . To policz ile masz wyrazow dodatnich
8 sty 22:19
Angelika : Aaaa, ten drugi przyklad mi wyjasnij, dzieki bardzo
9 sty 08:45