Jaka granica ?
Mati-PL: Próbuję określić granicę tego równania i niestety zatrzymuję się w miejscu kiedy trzeba coś
zrobić z licznikiem. Stosowałem do tego Kryterium Cauchy'ego oraz d'Alemberta, ale nic z tego
nie wyszło.
Pomóżcie proszę.
Pozdrawiam
8 sty 20:17
Oah: Podziel licznik i mianownik przez n, wówczas pozbędziesz się nieoznaczoności. Licznik będzie
dążył do nieskonczoności, zaś mianownik do 5, w efekcie cały ułamek do nieskończoności.
8 sty 20:20
Mati-PL: A, tak dla ścisłości w mianowniku jest 5
n + 1, jakoś dziwnie ten system traktuje potęgę jeśli
jest ona w mianowniku, więc dzielenie przez "n" chyba odpada
8 sty 20:36
8 sty 20:37
Mati-PL: Uuu, a to ciekawe, warto zapamiętać tą zależność.
Godzio, a nie dałoby rady tego rozwiązać za pomocą któregoś z kryteriów które podałem ?
Bo równanie to zostało zadane po omówieniu Cauchy'ego i d'Alemberta więc podejrzewam, że za ich
pomocą zadanie miało zostać rozwiązane.
Dzięki !
8 sty 20:58
Oah: Podane kryteria stosuje się raczej do badania zbieżności szeregów i wówczas granicę liczy się
nie z wyrazu ciągu, tylko inaczej. Jesteś pewien, że wiesz, jakie jest polecenie?
8 sty 21:45
Mati-PL: Szczerze mówiąc to dostaliśmy tylko przykłady bez polecenia. Parę rozwiązałem i wychodziły
granice, ale faktycznie może tak być, że niektóre z przykładów są na zbadanie zbieżności a nie
granicy. Możesz mieć rację i w zasadzie miałoby to sens.
Załóżmy więc, że w tym przypadku jednak chcemy sprawdzić zbieżność.

Problem głównie mam z licznikiem, nie udało mi się go ani skrócić ani przekształcić, żeby coś z
tego konkretnego wyszło.
Pozdrawiam
8 sty 22:01