Wyznaczanie liczb całkowitych...
mathoso: Wyznacz wszystkie liczby całkowite n, dla których liczba (n5+5)/(n2+1) jest liczbą całkowitą.
PW: n
5+1 = n
3(n
2+1) − n
3 +5 = n
3(n
2+1) − n(n
2+1) + n+5
| n5+5 | | n3(n2+1) − n(n2+1) + n+5 | | n+5 | |
| = |
| = n3−n + |
| . |
| n2+1 | | n2+1 | | n2+1 | |
Pierwsze dwa składniki są całkowite, wystarczy zbadać dla jakich n ułamek
jest liczbą całkowitą. Jest tak dla n = −5. Rozwiązanie nierówności
|n+5| < n
2 +1, n ≠ −5
pozwoli wykluczyć te n, dla których wartość bezwzględna niezerowego licznika jest mniejsza od
mianownika (takie liczby na pewno nie są całkowite). Dla pozostałych n sprawdzić podstawiając,
np.
dla n=0