macierz
zadanie: | | | |
Dane jest przeksztalcenie A zadane macierza | . Oblicz A7(3, 1). |
| | |
| | | | | |
czyli | 7 | ? (rozumiem, ze (3, 1) to wektor) |
| | | |
dobrze mysle?
8 sty 19:56
zadanie: ?
8 sty 20:17
zadanie: ?
8 sty 21:01
zadanie: ?
9 sty 18:08
MQ: | | | |
To w końcu jak? A7(3,1) czy A7 | ? |
| | |
9 sty 18:36
zadanie: w poleceniu jest A7(3, 1)
co to oznacza?
9 sty 18:40
MQ: Jeżeli (3,1) oznacza macierz 1x2 to nie da się tego policzyć, bo wymiary wewnętrzne macierzy
mnożonych się nie zgadzają.
9 sty 18:51
Panko: Kurcze , przecież Q
−1*A*Q=D
najpierw wartości własne A
| | | |
det[ A−λI]=0 ⇔det | =0⇔λ1=9 , λ2=−1 |
| | |
wektory własne A : [A−λ
1I][X]=0 , [A−λ
2I][X]=0
| | | | | | | |
dla λ1=9 : | * | = | ⇔x1=1, x2=2 |
| | | | |
| | | | | | | |
a λ1=−1 : | * | = | ⇔x1=−2, x2=1 |
| | | | |
| | | |
Stąd Q−−macierz z wektorów własnych :Q= | |
| | |
Wtedy Q
−1*A*Q= D −−−−macierz diagonalna z wektorami własnymi na przekątnej
| | | |
i faktycznie (sprawdź), że D= | |
| | |
Teraz A
7= Q*D
7*Q
−1
9 sty 18:53
zadanie: dziekuje
ja wiem jak obliczyc A7 tylko nie wiem co oznacza (3, 1) przy tym A
a jezeli (3, 1) nie jest macierza to co to moze oznaczac?
9 sty 19:29
zadanie: ?
9 sty 19:52
zadanie: czyli co oznacza (3, 1)?
9 sty 22:43
MQ: | | | |
Pewno, tak jak przypuszczasz, | i wtedy można mnożyć. |
| | |
9 sty 22:46
zadanie: no bo wektory mozna zapisac w rozny sposob (w roznych nawiasach) wiec tak mi sie wydaje, ze to
chodzi o wektor
9 sty 22:58
MQ: Pewno tak, ale pisał to zadanie jakiś niechluj.
9 sty 22:59