Podaj przykład przekształcenia afinicznego
anka: Podaj przykład przekształcenia afinicznego spełniającego następujące warunki (jednocześnie):
a) przeprowadza oś ox na prostą y=5,
b) zmienia orientację,
c) zmniejsza dziewięciokrotnie pola figur.
8 sty 19:50
wredulus_pospolitus:
pytanie sprawdzające autorkę: 'co to jest przekształcenie afiniczne'
8 sty 19:53
anka: przekształcenie składające się z części liniowej i translacyjnej.
8 sty 20:03
wredulus_pospolitus:
oki ... a więc (a)
oś OX ... to inaczej ... prosta y=0
jak prostą y=0 'przerobić' w y=5
8 sty 20:22
anka: translacja o wektor [0,5] . ?
8 sty 20:28
wredulus_pospolitus:
tak
8 sty 20:31
anka: czyli z tego mogę wnioskować, że postać przekształcenia będzie miało część translacyjną [0,5]
8 sty 20:37