Wytłumaczyć tylko
Wytłumaczyć: mam podaną przekątną szescianu ale nie mam podanego a wiec wyliczam a
a
√3 = 10 / :
√3
| | 10 | |
a= |
| i teraz w moim przykładzie ktos to jeszcze mnoży razy U{√3{√3} Nie rozumiem |
| | √3 | |
czemu 10 podzielic przez pierwiastek z 3 jeszcze trzeba pomnozyc razy U{{
√3{
√3} i wtedy
dopiero wychodzi wynik
8 sty 19:32
Wytłumaczyć: | | 10 | |
Nie rozumiem skąd się wzięło to {√3 przez {√3 które mnoży się przez |
| |
| | √3 | |
8 sty 19:38
wredulus_pospolitus:
'wyciąga niewymierność z mianownika'

ot takie tam "zboczenie zawodowe"
8 sty 19:39
wredulus_pospolitus:
| | 123412 | |
to tak samo raczej nie zostawia się wyniku (w prawdopodobieństwie) P(A) = |
| |
| | 246824 | |
8 sty 19:40
Wytłumaczyć: Trzeba wyciągnąć ten √3 pod 10 tym sposobem, tak? wynika to z zasady, ze trzeba to wyciągnąć
a nie, ze te √3 wynika z równania wyżej?
8 sty 19:43
Wytłumaczyć: Ok, rozumiem. Dziekować
8 sty 19:45
Mila:
Usuwa się niewymierność z mianownika.
Korzystasz z tego, że:
√3*
√3=3
√5*
√5=5
Twój przykład
| 10 | | 10 | | √3 | |
| = |
| * |
| mnożysz licznik i mianownik przez √3 i dostajesz: |
| √3 | | √3 | | √3 | |
8 sty 21:41
Wytłumaczyć: Zrozumiałem wczesniej ale dzieki hehe staracie się
8 sty 21:45