Rozwiąż równanie sinU{5}{2}x=0
aS :): Rozwiąż równanie
| | 2 | |
w odpowiedziach jest |
| kπ |
| | 5 | |
Z góry dziękuję za pomoc
8 sty 19:24
wredulus_pospolitus:
to napisz nam jak rozwiązujesz
8 sty 19:25
wredulus_pospolitus:
zauważ ... że tobie wychodzi (jak się podstawi Twój wynik) sin(2kπ)
a to nie są wszystkie rozwiązania bo np. nie ma sinπ = 0
8 sty 19:26
aS :): 5x
1=4kπ/ :5
lub
5x
2=2π+4kπ / :5
8 sty 19:35
wredulus_pospolitus:
bład w drugiej linijce
sinx = 0 ⇔ x = 0 +
kπ 


<−−− jedyna wartość w sinusie która występuje 'z
częstotliwością co π'
8 sty 19:37
wredulus_pospolitus:
patrz wykres sinusa (a także cosinusa)
8 sty 19:37
aS :): ok

dziękuję za info
8 sty 19:38
aS :): a x
2 jak rozwiązać ?
8 sty 19:45
wredulus_pospolitus:
ach ... Ty podzieliłeś na dwa przypadki (nie zauważyłem) ... zauważ ... że te dwa przypadki
można zapisać jako jedne ... właśnie x
1 = kπ

po prostu
8 sty 19:52
aS :): aha dzięki
8 sty 20:01
aS :): a mógłbyś mi pomóc z tym przykładem tg
2x=1 ?
8 sty 20:03
wredulus_pospolitus:
tg
2x = 1 ⇔ tgx=1 ⋁ tgx = −1
8 sty 20:28
wredulus_pospolitus:
tgx = 1 ⇔ x= 45
o + 180
o*k
tgx=−1 ⇔ x = 135
o + 180
o*k
czyli ostatecznie:
| | π | | kπ | |
tg2x = 1 ⇔ x = |
| + |
| |
| | 4 | | 2 | |
8 sty 20:30
aS :): Podziękował jeszcze raz
8 sty 20:38
aS :): | | kπ | |
a czemu na końcu jest |
| a nie kπ?  mozesz mi to wytłumaczyc ?  |
| | 2 | |
8 sty 20:42