Wyznacz parametr m
Syliwa: Wyznacz te wartości parametru m, dla których każde z rozwiązań równania mx2 − (m2 + m + 1)x
+ m + 1 = 0 jest większe od 1.
8 sty 19:23
red john: 1" delta mniejsza od zera.
2" x1 + x2 > 2 − wzory vieta x1 + x2 = −b/a
8 sty 19:36
red john: 3" a<0
8 sty 19:39
Syliwa: Ok, i to są te trzy warunki tak, które teraz muszę rozpisać, tak ?
8 sty 19:41
Piotr 10: Niepełne warunki.
8 sty 19:42
Syliwa: To znaczy ?
8 sty 19:45
red john: dlaczego są niepełne
8 sty 19:52
Syliwa: A delta nie powinna być większa od 0
8 sty 20:31
Piotr 10: I przypadek, funkcja liniowa
m=0
II przypadek, funkcja kwadratowa
10 m≠0
20 Δ≥0
30 m*f(1) > 0
40 xw > 1
Pomyśl nad dalszymi warunkami( o ile są w II przypadku, to zostawiam Tobie), ja już muszę iść
8 sty 20:36
Syliwa: Ok, dzięki
8 sty 20:45