.
Trivial:
asdf, masz chwilę?
8 sty 19:20
asdf: słucham?
8 sty 22:01
asdf: P.S co 30 minut zerkam na forum w razie czego
8 sty 22:03
Trivial: aha! join me plox
8 sty 22:14
Ajtek:
Jakie kody

.
Cześć
Trivial,
asdf 
.
8 sty 22:15
Trivial: Cześć
Ajtek.
8 sty 22:16
8 sty 22:18
asdf: Trivial, jakbys mogl to bądź o 21, pytałem się i dostałem śmieszną odpowiedź

join.me po 21
odpale i Ci napisze
9 sty 17:53
Trivial:
9 sty 18:02
ICSP: Trivial znasz warunek na podzielność przez 5 liczb zapisanych w systemie binarnym ?

Potrzebuje do automatów
9 sty 18:05
asdf: jak masz na koncu 0 lub 101
9 sty 18:17
asdf: mogę Ci taki automat narysowac, ale to dopiero po 21. Jezeli wiesz o co chodzi, to pytanie
kolejne: DAS, NAS, ε−NAS?
9 sty 18:18
ICSP: 15
(10) = 1111
(2)
Nie spełnia, żadnej z powyższych cech
9 sty 18:20
asdf: a no, glupie rozumowanie moje...ja lece, pozniej rozkminie
9 sty 18:21
Trivial: ICSP, myślę... Zobaczymy czy wymyślę.
9 sty 18:24
ICSP: Chyba nie ma takiej zasady

Może ja opisze o co chodzi :
Muszę narysować automat deterministyczny skończony nad alfabetem {0;1} który będzie akceptować
tylko liczby podzielne przez 5.
9 sty 18:28
Trivial: ICSP, domyśliłem się że o to chodzi.
9 sty 18:29
ICSP:
9 sty 18:30
Trivial: Mam coś! Ale to jeszcze chwilkę potrwa.
9 sty 18:36
Trivial:
a = ∑k=0..n ck2k
Interesuje nas reszta z dzielenia a przez 5. Niech m = sufit(n/2). Jeśli n < m to definiujemy
cm = 0. W arytmetyce modulo 5 mamy:
a = ∑k=0..n ck2k
= ∑k=0..m (c2k + 2c2k+1)*4k
≡ ∑k=0..m (c2k + 2c2k+1)*(−1)k
= (c0+2c1) − (c2+2c3) + (c4+2c5) − (c6+2c7) + ... + (−1)m(c2m+2c2m+1)
Stąd można coś już zrobić.
9 sty 18:45
Trivial:
Dopełniamy liczbę cyfr do wielokrotności 4 dodając zera z lewej. Wtedy następujący automat
sprawdzi podzielność przez 5:
0 1
→F 00 10 13
01 11 14
02 12 10
03 13 11
04 14 12
10 20 24
11 21 20
12 22 21
13 23 22
14 24 23
20 30 32
21 31 33
22 32 34
23 33 30
24 34 31
30 00 01
31 01 02
32 02 03
33 03 04
34 04 00
9 sty 19:10
9 sty 19:38
ICSP: Dzięki

Postaram się to jakoś zrozumieć
9 sty 19:47
9 sty 19:48
Trivial: Dobra. Problem chyba całkowicie rozwiązany.
9 sty 19:49
9 sty 20:47
Trivial: .
9 sty 21:10
10 sty 13:39
ICSP: automat w którym stany to reszty z dzielenia

Sprytne
10 sty 13:42