zadania z matematyki prosze o pomoc
beatris: | | x2+x−2 | |
1)Uprosc wyrażenie wymierne: |
|
|
| | x2−1 | |
2)niech x+y=12 i x
2+y&2=126. oblicz wartość wyrażenia x y
3)Jeden z boków prostokąta jest o 2cm krótszy,a drugi o 2cm dłuższy od boku pewnego
kwadratu.Który z czworokątów ma większe pole i o ile większe?
4)1)Uprość wyrażenie: −9(2m−3)+(m−3)
3−(m+2)(m−2)−m
3 następnie oblicz jego wartość dal m =√3
| | 3x4−27 | |
5)Okreś dzielną wyrażenia: |
| i sprawdz je do najprostszej postaci.
|
| | x2−3 | |
6)Liczby a i b przy dzieleniu przez 4 dają tę samą resztę równa 1. uzasadnij, że różnica
kwadratów liczby a i b jest podzielona przez 4.
19 paź 19:09
beatris: 7)Dany jest prostopadłościan, którego podstawą jest kwadrat o krawędzi dłigości x+5, a wysokość
ma długość 2x+4.podaj wzór, w postaci wyrażenia algebraicznego , opisujący pole powierzchni
tego prostopadłościanu.przekształć to wyrażenie do najprostszej postaci.
19 paź 19:15
tim: A próbowałeś chociaż je rozwiązać?
19 paź 19:16
tim: próbowałaś*
19 paź 19:16
mario111: dwa trojkaty prostokatne maja rowne pola.prostokatne jednego z nich maja dl. 35cm i 28cm a
jedzna z prostokatnych drugiego trojkata ma dl 105cm. oblicz dl. drugiej prostokatnej
19 paź 19:20
beatris:

zapisz w postaci wyrażenia algebraicznego pole zaznaczonego obszaru.
19 paź 19:30
beatris: tak ale nierozumiem tego czy ktoś może mi to rozwiązać
19 paź 19:31
beatris: prosze o pomoc
19 paź 21:28
beatris: prosze o pomoc z zaaniami z matematyki
23 paź 00:50
AROB: beatris, rysunek jest mało czytelny. Co oznacza b?
23 paź 00:59
AROB: Zad. 7.
Pc = 2Pp + Pb = 2(x+5)2 + 4(x+5)(2x+4) =
= 2(x2+10x+25) +4(2x2+4x+10x+20)=
=2x2+20x+50+8x2+56x+80 = 10x2+76x+130
23 paź 01:05
AROB: Zad. 1. Z licznika oblicz Δ (=9) i x
1=1, x
2= −2, zamień licznik na postać iloczynową (ze
wzoru :
y=a(x−x
1)(x−x
2).
| | x2+x−2 | | (x−1)(x+2) | | x+2 | |
Wtedy: |
| = |
| = |
| |
| | x2−1 | | (x−1)(x+1) | | x+1 | |
23 paź 01:12
Bogdan:
To jest zadanie nr 6, zestaw III, str. 82 zbioru zadań "Testy maturalne − matematyka 2010"
wydawnictwa AKSJOMAT z Torunia, polecam ten zbiór maturzystom.
23 paź 01:16
AROB: Zgadzam się, mam go też. Rzeczywiście godny polecenia.

A przy okazji,
Bogdanie, mam pytanie: jak napisać kolorowo ułamek? Mnie się nie udaje.
23 paź 01:21
AROB: Zgadzam się w pełni, mam go też. Rzeczywiście godny polecenia.

A przy okazji,
Bogdanie, mam pytanko: jak napisać kolorowo ułamek? Mnie się nie udaje.
23 paź 01:23
Eta:
Myślę ,że oddzielnie kolorować licznik i mianownik
23 paź 01:24
AROB: | 2 | |
| Dzięki Eta , nie wpadłam na to.  |
| 5 | |
23 paź 01:29
Eta: Ja czekam z niecierpliwością na to "skopane "zadanie
23 paź 01:31
beatris: rysunek taki ma być jaki jest
24 paź 14:51
24 paź 15:58
beatris: kto umie to rozwiązać to niech pomoże plis
25 paź 18:11
ak1: Od pola kwadratu odjąc pole trójkąta. Pole kwadratu a2, pole Trójkąta b*(a−b)/2.
a2−(ab−b2)/2=2a2−ab−b2
25 paź 19:04
beatris: prosze o pomoc z rozwiozaniem tych zadan wszystkich
26 paź 14:09
beatris: prosze o pomoc z rozwiozaniem tych zadan wszystkich
27 paź 12:51
beatris: prosze o pomoc z rozwiozaniem tych zadan wszystkich
28 paź 16:31
beatris: prosze o pomoc z rozwiozaniem tych zadan wszystkich
28 paź 16:31
beatris: prosze o pomoc z rozwiozaniem
28 paź 16:32
beatris: prosze o pomoc z rozwiozaniem
5 lis 08:44
patti: Wykaż,że jeśli od iloczynu dwóch kolejnych liczb całkowitych odejmiemy trzyjrotność mniejszej
z
nich ,to otrzymamy kwadrat liczby o jeden mniejszej od mniejszej z tych liczb pomniejszony o
jeden. Czy wie ktoś z jakiej ksiazki jest to zadanie ?
11 mar 20:09